Hans en Piet

Riena Martens hield toespraak tijdens de Dag van de Vermisten op 2 juni 2017 in Utrecht en riep iedereen op de petitie te tekenen tegen verjaring van moord.


 

 

Veel media-aandacht voor onze petitie tegen verjaring van moord.

 

Hoe is het mogelijk dat een dubbele moord in Nederland kan verjaren? Dat vragen de families van de vermiste Astense vrienden Hans Martens en Piet Hölskens in een brandbrief aan de Eerste en Tweede Kamer. 

Hans Martens (21) en Piet Hölskens (22) verdwenen in de nacht van 16 op 17 maart 1974 na een avondje stappen in Deurne en omgeving. Jarenlang ontbrak ieder spoor van de twee. Tot eind 2012 een getuige aan de politie in Eindhoven vertelde dat ze zijn vermoord. Vermoedelijk omdat Hans een geheime relatie met de vrouw van de dader had. Aanvankelijk heeft de Criminele Inlichtingen Eenheid in Eindhoven alleen aan de familie Martens verteld dat het om moord zou gaan. Later, in 2014, is de familie Hölskens er bij toeval ook achter gekomen.

De families hopen sindsdien dat politie en justitie op basis van de nieuwe informatie de lichamen van de twee zullen vinden. Maar omdat de moord is verjaard, is het onderzoek stopgezet. Op verzoek van de familie heeft Recherchebureau Centaur daarom de vermissing onderzocht en hierdoor weten de families nu wie de vermoedelijke moordenaar is.

Opsporingsbelang

De families vinden het onbegrijpelijk dat de dubbele moord is verjaard. Vooral nu tijdens het onderzoek van Recherchebureau Centaur naar voren is gekomen dat de dader mogelijk ook te maken heeft met nog een andere vermissingszaak. Dan zou het om drie moorden gaan.

Van de Eerste en Tweede Kamer hopen de families nu een antwoord te krijgen op de vraag hoe het mogelijk is dat deze moorden zijn verjaard. Daarnaast hopen ze dat bij alle oude moordzaken het stempel ‘verjaard’ voorgoed wettelijk verwijderd wordt. Vandaar dat Centaur mede namens de families Martens en Hölskens vorig jaar al de petitie is gestart. Bovendien zijn er natuurlijk meer verjaarde moordzaken. Stel dat bij een of meer zaken ooit een dader in beeld komt, dan zal er (hoe gruwelijk en hartverscheurend de moord ook is) nooit enige vorm van berechting kunnen volgen. Denk maar aan de moord op de 17-jarige Petra van den Berg uit Rotterdam in 1982. In deze zaak is een anonieme brief bij de politie bekend. Dus er moet iemand zijn die meer weet, maar wie? Helaas maakt dat allemaal niets uit, de dader gaat vrijuit.

Naar aanleiding van de zaak van Petra stelden Boris Dittrich (D66) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) zo’n vijftien jaar geleden een wetswijziging voor. Hierdoor kunnen vanaf 2006 moorden niet meer verjaren. Met uitzondering van de moorden die vóór 1988 zijn gepleegd. Die zijn en blijven verjaard uit respect voor het rechtsgevoel van de verdachten. De families Hölskens en Martens begrijpen niet waarom: “Het gaat bij onze broers net zo goed om mensenlevens. Waarom zouden die minder waard zijn?” Zij zullen hierdoor misschien nooit meer de lichamen van hun broers vinden, want de mogelijke dader dient met rust gelaten te worden.

Nooit een graf om bloemen neer te leggen, nooit een mogelijkheid om deze dubbele moord een plekje te geven.

De families Hölskens en Martens schrijven in hun brief aan de Kamerleden:

“We kunnen met geen pen beschrijven hoe machteloos dit voelt. Iemand vermoordt onze broers en misschien ook nog een derde persoon, laat al hun dierbaren jarenlang in onzekerheid, onze ouders sterven van verdriet, onze levens worden dagelijks beheerst door de zoektocht naar Hans en Piet en intussen leidt de dader in vrijheid een rustig leven. Wie weet wat hij nog meer op zijn kerfstok heeft? Maar dat doet er allemaal niet toe, het is verjaard. We schrijven u deze brief in de hoop dat u ons misschien kunt uitleggen hoe het mogelijk is dat een dubbele moord in Nederland ongestraft kan blijven terwijl de dader bekend is. Kunt u ervoor zorgen dat ook oudere moorden niet langer verjaard zijn?”

Volg ons ook op Facebook en Twitter!