Herman Ploegstra

Sinds eind 2014 onderzoekt Recherchebureau Centaur de mysterieuze vermissing van de Zeeuw Herman Ploegstra (35). Hij is op 26 oktober 2010 voor het laatst gezien nadat hij was gaan sporten bij sportschool Way of life in Breskens.

Rond half 10 verliet hij die avond de parkeerplaats. Zijn auto een BMW X5 (kenteken: 45-GS-HN) is later die avond leeg teruggevonden langs de Duivelshoekseweg tussen Breskens en de kern Nummer Een. In de wagen zijn bloedspatten gevonden en naast de wagen lagen een paar persoonlijke spullen van Ploegstra op de grond. De politie had enkele verdachten op het oog, maar geen enkel verhoor heeft tot een aanhouding geleid en er is nooit een verdachte in beeld geweest.

Met speurhonden zijn we ruim vier jaar later, op 6 april 2015, opnieuw gaan zoeken naar Herman op de Westerschelde.

En net als vier jaar geleden sprong een speurhond in het water. Een sprong in het water betekent dat de hond de geur van een stoffelijk overschot door het water heen heeft geroken. Op de sonar is bovendien een silhouet te zien dat enigszins de vorm van een lichaam heeft. Helaas konden de twee duikers letterlijk geen hand voor ogen zien, laat staan hun kompas aflezen. Dat maakte het grondig aftasten van de bodem vrijwel onmogelijk. Maar Recherchebureau Centaur geeft deze zaak niet op en is al volop bezig met het plannen van nieuwe zoekacties komende zomer. Eind mei 2016 hebben de marine en de firma Martens en Van Oord ook op ons verzoek een poging gedaan de bodem van de Westerschelde grondig te doorzoeken. Maar door de te hoge waterstand kon de duikbuis van Martens en Van Oord niet op de bodem worden gezet waardoor we hier geen gebruik van hebben kunnen maken.

Intussen zijn we opnieuw bezig met de voorbereiding van een nieuwe zoekactie. Maar er moet toch iemand zijn die weet wat er met Herman Ploegstra op die regenachtige herfstavond van 26 oktober 2010 gebeurd is in Breskens. Wie het weet, of een sterk vermoeden heeft, kan ook anoniem contact opnemen.

Kijk ook bij Hart van Nederland.